پنیر پیتزا
پنیر پیتزا مهمترین عضو از خانواده پنیرهای پاستافیلاتا یا پنیرهای با دلمه کشدار شده میباشد که منشاء آن به ایتالیا بر میگردد. هرچند که امروزه ایالات متحده بزرگترین تولیدکننده آن در جهان به شمار میرود. در فرآیند تولید این محصول، پنیر اولیه تحت کار مکانیکی در آب داغ قرار میگیرد تا ساختار بیشکل به یک ساختار سازمان یافته، الاستیک و فشرده تبدیل شود (Banville, Chabot et al. 2016).
طی فرآیند تولید این پنیر، شرایط فرآوری بر خواص عملکردی آن مانند ویسکوالاستیسیته، سیالیت، خاصیت ارتجاعی و آزاد شدن روغن در حین حرارت دادن، تاثیرگذار بوده که این شرایط بر ساختار و ترکیب پنیر اثر میگذارد (Ma, James et al. 2013). به گفته Lamichhane و همکاران (2018) خصوصیات پنیر پیتزا را میتوان با بهینهسازی یا تعدیل شرایط تولید اولیه، که بر پارامترهای کنترل فرآیند تأثیر میگذارد، اصلاح کرد (Lamichhane, Kelly et al. 2018). بنابراین، تولیدکنندگان پنیر پیتزا باید شرایط فرآیند را برای کنترل بهتر و بهبود پایداری خصوصیات عملکردی پنیر و افزایش ماندگاری آن اصلاح کنند.
فناوری تولید پنیر پیتزا
پنیر پیتزا را میتوان از شیر گاو یا گاومیش تولید کرد، اگرچه تولید انواع پنیر پیتزای (موزارلا) شیر گاو بالاترین میزان تولید را دارد و در سراسر جهان به فروش میرسد (Dalla Riva, Burek et al. 2017).
توليد پنير پيتزا به سه روش امكانپذير ميباشد كه عبارتست از: الف) روش لاكتيكي ب) روش سيتريكي ج) روش مخلوط چند پنير.
روش لاکتیکی مهمترين روش توليد پنير پيتزا در جهان است. در روش لاکتیکی، پنيري با محتواي چربي در ماده خشك مطلوب تهيه می شود. که به دلیل تاثیر و اهمیت محتواي چربي در ماده خشك بر خواص رفتاري پنير پيتزا نظير سختي، برش پذيري، قابليت ذوب و تشكيل روغن آزاد مي باشد. به طور خلاصه در این روش پنير پيتزا را مي توان با باكتري هاي مزوفيل اسيد لاكتيك ( مثل لاكتوكوكوس لاكتيس زيرگونه لاكتيس و كرموريس) يا ترموفيل (مثل استرپتوكوكوس ترموفيلوس، لاكتوباسيلوس دلبروكي زيرگونه بولگاريكوس) توليد كرد. همچنین افزودن آنزيم منعقد كننده (مانند رنت گاوي، رنتهاي ميكروبي و كيموزين نوتركيب) و پس از آن برش دلمه، حرارتدهی، کشش دلمه اسیدی شده، قالبگیری، آب نمک گذاری/ نمک زنی از جمله مراحل تولید این روش است. در روش اسیدزنی مستقیم (روش سیتریکی) به جاي افزودن كشت آغازگر، از اسيدهاي خوراكي نظير اسيد سيتريك جهت كاهش pH و رسانيدن آن به حد مناسب جهت انجام عمليات كشش استفاده مي شود.pH مناسب جهت عمليات كشش بين 6/5 تا 8/5 مي باشد. از مزاياي اين روش كاهش زمان فرآيند، توليد محصولي با محتواي رطوب بالاتر و افزايش راندمان ظاهري توليد مي باشد.
در روش مخلوط چند پنیر: مخلوطي از چند پنير شامل پنير پيتزا و ديگر انواع معطر يا ارزانتر پنير پس از آسياب شدن و اختلاط، تحت عمليات پخت و كشش قرار مي گيرد. در اين روش مي توان پنير پيتزايي با خصوصيات مطلوب، طعم بهتر، هزينه كمتر، و طيف گسترده اي از خواص رفتاري توليد كرد (Law 2002). جدول 1-1 تفاوت بین اسیدی شدن مستقیم و کشت آغازگر مورد استفاده در فرآوری پنیر پیتزا را مقایسه میکند (Gonçalves and Cardarelli 2021).
جدول 1-1- تفاوت بین روش تولید اسیدی شدن مستقیم و کشت آغازگر در پنیر پیتزا (Gonçalves and Cardarelli 2021)
روش تولید متغییرهای فرآیند
اسیدی کردن مستقیم کشت آغازگر
7/5- 5/5 2/5- 0/5 pH
پایین بالا کلسیم نامحلول
پایین بالا کلسیم کل
بالا پایین محتوای رطوبت
پایین بالا درجه قهوهای شدن
کوتاه زیاد زمان فرآیند
خصوصیات پنیر پیتزا
پنیر پیتزا به عنوان پوشش سطح محتویات خمیر پیتزا استفاده می شود. خصوصیات رفتاري پنيرهايي همچون پنير پيتزا در دو حالت پيش از حرارت دهي يا به عبارت ديگر پيش از ذوب و حالت پس از حرارت دهي يا حالت ذوب شده قابل بررسي ميباشد. به طوری که برای اندازه گیری خواص فیزیکی پنیر پیتزا پيش از ذوب، ابتدا به صورت قطعات با اندازه يكنواخت برش و ذوب صورت میگیرد و کیفیت پنیر با آزمون هایی همچون قابليت برش، رنده شدنو مقاومت به هم چسبي ذرات رنده شده ارزیابی می گردد(Kindstedt and Fox 1993).
تعیین خصوصیات پنیر بعد از ذوب بسیار مهم بوده زیرا مسئول ارزیابی و پذیرش در مصرف کننده می باشد که شامل بررسی خصوصيات فيزيكي پنير پيتزا مثل قابليت ذوب، قابليت كشش، الاستيسيته، تشكيل روغن آزاد و قهوه اي شدن است (Fox, McSweeney et al. 2004).
ترکیب انواع پنیر پیتزا
کنترل رطوبت پنیر پیتزا از نظر اقتصادی مهم است. با این حال، تغییر در میزان رطوبت پنیر ممکن است بر عملکرد آن تأثیر منفی بگذارد. افزایش رطوبت پنیر پیتزا از 47 به 52 درصد منجر به بافت نرم تر (خرد شدن ضعیف) و افزایش خاصیت ذوب پنیر میشود. (Jana and Mandal 2011).
میزان چربی پنیر پیتزا با تنظیم نسبت کازئین به چربی شیر تعیین میشود. با افزایش محتوای چربی پنیر پیتزا، نرمی و ذوبپذیری پنیر بهبود مییابد، در حالی که کیفیت خرد شدن آن کاهش مییابد (Tunick, Mackey et al. 1991). همچنین گزارش شده است که کاهش محتوای چربی پنیر همیشه منجر به تغییرات فیزیکی و طعمی میشود که منجر به محصولات با کیفیت پایین تر میگردد (McMahon, Oberg et al. 1993). پنیرهای پیتزای کم چرب اغلب سفت و لاستیکی هستند.
کششپذیری پنیر پیتزا
قابليت كشش یک خصوصیت عملکردی مهم در پنیر پیتزا میباشد. کشش یک تیمار حرارتی- مکانیکی است که شامل اعمال انرژی مکانیکی (به شکل تنش برشی) و دما است. دو پارامتر ضروری وجود دارد که باید برای کشش پذیری مطلوب پنیر کنترل شود. اول اینکه پنیر اولیه باید به اندازه کافی اسیدی و غیرمعدنی شود و پارامتر دوم انتقال حرارت بین پنیر اولیه و آب یا آب نمک در طول کشش است (Gonçalves and Cardarelli 2020).
ماتریکس پروتئین پنیر در مرحله کشش سازماندهی و متخلخلتر شده و با گلبول های چربی در اندازههای مختلف در هم تنیده میشود. در پایان تولید پنیر پیتزا، ماتریس پروتئین فشردهتر شده و با تجمع ذرات چربی بیشتر و با گلبولهای کوچک چربی ادغام میشود. انتقال حرارت در طول کشش باید با سرعت کافی انجام شود تا بافت آن به یک قوام پلاستیکی و روان تبدیل شود. کششپذیری توسط محتوای کلسیم-کازئین در زمان کشش کنترل میشود که به نوبه خود توسط محتوای کل کلسیم و pH پنیر اولیه تعدیل میگردد.
در این حیث طیف وسیعی از محققان بر روی تکنیکهای مختلف جهت ارزیابی کششپذیری پنیر پیتزا پژوهش کردهاند. از جمله روشهای مورد بررسی، آزمایش چنگال است که طول کشش پنیر را که توسط یک چنگال بلند شده تا زمان تخریب اندازه گیری میکند (Fife, McMahon et al. 2002). این روش سریع و آسان است اما نتایج به افرادی که آزمایش را انجام میدهند (مخصوصاً سرعت بالابری کنترل نشده، بار و سایر عوامل) وابسته است که تکرارپذیری را کاهش میدهد.
عوامل موثر بر کششپذیری پنیر پیتزا
ترکیب شیر، تیمارحرارتی آن، pH، اسیدیته، محتوای کلسیم، شرایط کشش (دمای آب کشش، سرعت هم زدن، عملیات مکانیکی) و نوع کشش (دستی یا مکانیکی) از عواملی هستند که بر کشش پذیری پنیر پیتزا تاثیر میگذارند (Floury, Camier et al. 2009).
شیر از جمله عوامل موثر بر کششپذیری پنیر پیتزا بوده زیرا تغییرات فصلی اثر قابل توجهی در غلظت چربی، پروتئین، کازئین، لاکتوز و مواد معدنی دارد. این تغییرات به نوبه خود بر ویژگیهای ژل شدن مایه پنیر و خواص پنیرسازی آن تأثیر میگذارد. علاوه بر ترکیب، فصلی بودن نیز بر کیفیت پروتئین و چربی شیر و استانداردسازی آن برای فرآوری پنیر موثر است (O’brien and Guinee 2022). با توجه به مطالعه Gonçalves و Cardarelli (2020) استانداردسازی نسبت کازئین به چربی شیر مورد استفاده در فرآوری پنیر موزارلا منجر به محتوای چربی کمتر، افزایش سختی و ظرفیت ذوب پایینتر میشود، زیرا این رابطه ارتباط نزدیکی با ساختار پروتئین دارد که بر بافت تأثیر می گذارد (Gonçalves and Cardarelli 2020).
ترکیب شیمیایی و کیفیت میکروبیولوژیکی و آنزیمی شیر یکی دیگر از عوامل مهم اثرگذار بوده که تاثیر زیادی بر کیفیت و قوام پنیر دارد. موزارلا به طور سنتی با استفاده از شیر خام تولید میشود. عملیات حرارتی شیر برای فرآوری پنیر پیتزا یک پدیده نسبتاً جدید در صنایع بزرگ است. اگرچه هنوز کارخانه های لبنی هستند که شیر مورد استفاده جهت تولید پنیر پیتزا را تحت تیمار حرارت قرار نمیدهند. پاستوریزه کردن شیر به دلیل برخی از محدودیتهایی که در استفاده از شیر خام توسط برخی کشورها و سازمانهای حاکمیتی است به مرحلهای در پنیرسازی تبدیل شده است. به گفته Patel و همکاران (1986) عملیات حرارتی شیر در دمای 72 درجه سانتی گراد برای فرآوری پنیر موزارلا موجب تولید پنیری با بافت نرم و مطلوب میشود که کیفیت آن را با پنیر تهیه شده از شیر خام برابری میکند (Patel, Vyas et al. 1986). اگرچه که گزارش شده است افزایش شدت پاستوریزاسیون شیر (از 72 تا 82 درجه سانتی گراد) بهطور قابل توجهی جریانپذیری و کشش پنیر پیتزا را کاهش میدهد (Rynne, Beresford et al. 2004).
درجه اهمیت اسیدیته و pH به میزانی است که در سال 1999، Rowney و همکاران گزارش کردند که شرایط بهینه برای کشش پنیر پیتزا زمانی رخ می دهد که pH در محدوده 2/5 تا 3/5 باشد (Rowney, Roupas et al. 1999)، در حالی که Maldonado و همکاران (2013) ، pH بهینه برای کشش را 2/5 تا 5/5 متغیر دانستند (Maldonado, Melendez et al. 2013). کاهش pH به نفع تغییر در توزیع کلسیم-کازئین، به حالت محلول است و در مقادیر pH بالاتر (~ 4/5)، کلسیم کلوئیدی نسبتاً بالاتر از آن در pH پایین است (McAuliffe, Kilcawley et al. 2016).
کلسیم در فرآیند پنیر پیتزا نقش مهمی ایفا می کند زیرا به انعقاد کمک کرده و باعث ایجاد پیوند عرضی بین میسلهای کازئین میشود (Joshi, Muthukumarappan et al. 2004). کلسیم نامحلول پس از برش پنیر اولیه باقی میماند، در حالی که بیشتر کلسیم محلول در فاز سرمی از پنیر خارج میشود. انحلال کمتر کلسیم در پنیر نسبت به شیر به دلیل تغییر در حل شدن کلسیم در ماتریکس پروتئین رخ میدهد که غلظت مواد جامد بالاتر و قدرت یونی بالاتری دارد. مطالعات نشان دادند که باید مقدار بهینه کلسیم نامحلول یا کلوئیدی وجود داشته باشد، که معمولاً از طریق حل شدن آن به دست میآید (O’Mahony, Lucey et al. 2005).
نوع کشیدن و هم زدن پنیر در فرآیند از عوامل تاثیرگذار بر کششپذیری پنیر میباشد. در اصل پنیر موزارلا به صورت دستی کشیده میشد (Mulvaney, Barbano et al. 1997) و این فرآیند هنوز در صنایع کوچک انجام می شود. آب داغ (70 تا 80 درجه سانتیگراد) به پنیر اولیه اضافه میشود و با کمک چنگالهای بزرگی در امتداد دیواره دیگها حرکت میدهند، کار میکنند و آن را ورز داده تا بخوبی کشیده شوند (Gonçalves and Cardarelli 2020).
تولیدکنندگان پنیر پیتزا از طیف وسیعی از تجهیزات صنعتی برای فرآوری پنیر پاستا فیلاتا استفاده میکنند، از جمله تجهیزاتی با فرآیندهای دستهای یا پیوسته و سیستمهای تک یا دو پیچی طراحیشده با مواد، هندسهها و سیستمهای گرمایشی مختلف که در آنها پارامترهای کنترل فرآیند مانند دما، نرخ خوراک پنیر اولیه و سرعت پیچ، قابل تنظیم است. در نتیجه، عملیات ترمومکانیکی ممکن است بسته به تجهیزات مورد استفاده به طور قابل توجهی متفاوت باشد. پنیر پیتزا را می توان با استفاده از اکسترودرها نیز کش داد، روشی که مقبولیت تجاری قابل توجهی به دست آورده است (Kern, Weiss et al. 2018). میکسرهای مکانیکی با یک یا چند پیچ برای کشش پنیر اولیه در آب گرم در دماهای کنترل شده با تزریق بخار استفاده میشود و دمای آب داغ معمولاً بین 82 تا 85 درجه سانتی گراد است (Chandan and Kapoor 2011). مزیت عملیات مکانیکی این است که تک تک ذرات پنیر اولیه به سرعت به یک توده قابل جریان ناهمگن اما پیوسته تبدیل میشوند که می تواند به راحتی قالبگیری شود. با این حال، این تیمار همچنین باعث توزیع ناهمگون رطوبت در پنیر پیتزا میشود و افزایش سرعت هم زدن منجر به از دست دادن چربی بیشتر و رطوبت کمتر میشود
تاثیر میکرو فلور پنیر پیتزا بر عملکرد آن
باکتری های اسید لاکتیک (LAB) به توسعه خواص فیزیکی پنیر، به ویژه بافت کمک میکنند. استفاده از کشتهای آغازین دارای فعالیت پروتئولیتیک متفاوت می تواند کشش، ذوب و رنگ پنیر موزارلا را تغییر دهد (Oberg, Wang et al. 1991). LAB چندین محصول متابولیک مانند اسیدهای آلی، اسیدهای چرب، پراکسید هیدروژن و باکتریوسینها را تولید میکند که دارای فعالیت ضدمیکروبی هستند و در نتیجه باکتریهای بیماریزا و حتی فاسدکننده را مهار میکنند (Abdalla and Ibrahim 2010). غلظت بالای LAB در مواد خام و در استارتر آب پنیر، تولید پنیری ایمن و با کیفیت را تضمین میکند. به طوری که گزارش شده است غلظت بالای LAB (107) کیفیت بالای پنیر پیتزا را با توجه به کیفیت حسی، ماندگاری و ایمنی تضمین کرد (Losito, Arienzo et al. 2014). موزارلای گاوی تهیه شده با استفاده از استارترهای تجاری دارای تعداد بالایی از S. thermophilus و در نتیجه سطوح بیشتری از گالاکتوز و فنیل آلانین بود. موزارلای شیر گاو تهیه شده با روش اسیدی کردن مستقیم، دارای تعداد میکروبی کمتر و سطوح بالاتر اوره و قند بود (Pisano, Scano et al. 2016).
عملکرد پنیر تحت تأثیر نگهداری در یخچال
تغییرات پروتئولیتیک پنیر طی نگهداری: پروتئولیز در پنیر ممکن است در نتیجه فعالیت مایه پنیر، پروتئازهای شیر و آنزیمهای کشت آغازگر باشد. پروتئولیز اولیه ناشی از عمل مایه پنیر است. به دنبال آن پروتئولیز ثانویه پپتیدها توسط آنزیمهای کشت آغازگر به پپتیدهای کوچکتر و اسیدهای آمینه آزاد انجام می شود که به کنترل نشت چربی در پنیر کمک می کند (Barbano 1993). خصوصیات ذوب پنیر یک همبستگی مثبت (80/0- 51/0= r) با پروتئولیز و همبستگی منفی (81/0- – 48/0-= r) با ویژگی های بافتی پنیر نشان داد (Imm, Oh et al. 2003).
قهوه ای شدن و تاول زدن پنیر پیتزا حین پخت
تاول زدن و قهوهای شدن بهعنوان ویژگیهای کیفی ضروری برای عملکرد پخت پنیر پیتزا در نظر گرفته میشود. تاولها حبابهایی از هوای گرم و بخار هستند که ممکن است ترجیحاً در حین پخت سوزانده شوند (Ah and Tagalpallewar 2017). تاول زدن و قهوهای شدن پنیر ممکن است رخ دهد، اما باید از ظاهر سوخته جهت پذیرش مصرفکننده اجتناب شود (Rudan, Barbano et al. 1998, Wang and Sun 2003). از آنجایی که بسیاری از فروشندگان پیتزا را در دمای بالاتر از 260 درجه سانتیگراد پخت میکنند، تمایل پنیر به قهوهای شدن بیش از حد باعث نگرانی صنعت پنیر پیتزا شده است.
ایجاد رنگ و تاول در موزارلا اغلب تابعی از انتخاب کشت استارتر، استفاده از قند و پروتکلهای تولیدی است که باعث حذف قندها میشود. قهوه ای شدن پنیر موزارلا، ناشی از واکنش میلارد، با پختن آن مرتبط است (Johnson and Olson 1985, Ma, James et al. 2013). مقاومتهای کشسان و کششی از رشد تاولها جلوگیری میکند و در نتیجه تاولهای کوچکتری روی پیتزاها پس از پخت ایجاد میشود (Ma, James et al. 2013).
پنیرهای موزارلا با نمک بالاتر (در نتیجه نمک، بیشتری در رطوبت دارند) با فعالیت آب کمتر مرتبط هستند. فعالیت آبی پنیر موزارلا بر دمای انتقال تأثیر گذاشته، که بیشتر بر تاول زدن پنیر موثر است (Ma, James et al. 2013). علاوه بر این، پیشرفت پروتئولیز ممکن است منجر به تشکیل غلظت بالاتری از گروههای آمینه موجود شود که می توانند در واکنش قهوه ای شدن مایلارد شرکت کنند. استفاده از کشتهای استارتر کمکی (لاکتوباسیلوس هلوتیکوس) بیش از کشتهای معمولی منجر به تخمیر گالاکتوز باقیمانده در پنیر شده و موجب به تاخیر انداختن ایجاد قهوهای شدن پنیر میشود (Matzdorf, Cuppett et al. 1994, Mukherjee and Hutkins 1994).
پنیر موزارلا با چربی کاهش یافته
آگاهی غذایی مصرف کنندگان و تمایل آنها به پیروی از دستورالعملهای تغذیهای جهت کاهش مصرف چربی موجب شده است که محققان به دنبال تولید محصولاتی کم چرب با خصوصیات عملکردی و حسی محصولات پرچرب باشند. اما حذف چربی با ایجاد نقصهای عملکردی چالش برانگیز است. Masi و Addeo (1986) دریافتند که افزایش محتوای چربی و رطوبت پنیر موزارلا با کاهش مدول الاستیسیته (نشاندهنده سفتی) همراه است و در نتیجه بافت پنیر نرم شده و خرد کردن آن مشکل است (Masi and Addeo 1986). این در حالی است که Konstance و Holsinger(1992)دریافتند که کاهش رطوبت یا چربی منجر به افزایش سختی، افزایش میزان فنریت و کاهش ذوبپذیری میشود. عیوب مرتبط با پنیر موززارلا کمچرب شامل لاستیکی، بافت سخت، نداشتن طعم، رنگ پریدگی یا رنگ سبز وکششپذیری ضعیف است (Konstance and Holsinger 1992).
خصوصیت رئولوژی از مهمترین ویژگیهای تاثیرپذیر در کاهش چربی محصولات از جمله پنیر پیتزا است. خواص رئولوژیکی پنیر پیتزا تابع سه جزء کازئین، چربی و آب در ساختمان آن می باشد. در درجه حرارت اتاق، کازئین به حالت جامد، آب به حالت مایع و چربی به صورت مخلوطی از جامد و مایع است که به محصول خصوصیتی شبه مواد پلاستیک میدهد. کازئین با ایجاد ساختمان توری مانند یا شبکهای، چربی را داخل خود محصور می کند این چربی حاصل از گلبولهای داخل شیر است. آب، فاز مایع را تشکیل می دهد و مواد محلول موجود در سرم شیر و نیز نمک هایی که در طی فرآیند پنیرسازی اضافه شده اند در آن محلول می باشند. اگرچه بخشی از این آب در ترکیب با پروتئین بود و بدون حرکت است. از طرفی آب آزاد، حفرات بین شبکه کازئینی و چربی را پر میکند. این ساختمان در همه پنیرها مشترک بوده و تنها اختلاف آن ها به دلیل تاثیر روش های تولید، شرایط تولید و شیر اولیه استفاده شده بر آن می باشد. به طور کلی، خواص رئولوژیکی به تغییرات درجه حرارت حساس بوده و در دمای 5 درجه سانتی گراد بسیاری از گلیسریدهای موجود در چربی شیر جامد هستند. نسبت چربی های جامد با افزایش درجه حرارت به ویژه در محدوده 12 تا 15 درجه سانتی گراد کاهش می یابد. گزارش شده است نسبت جزء جامد به مایع چربی یکی از مهمترین عامل موثر بر خواص رئولوژیکی پنیر است (Gunasekaran and Ak 2002, Lucey, Johnson et al. 2003, Muliawan and Hatzikiriakos 2007).
تکنولوژی تولید پنیرهای کمچرب
پروسه ای که به تولید پنیر کم چرب اختصاص دارد دارای 3 مرحله اصلی می باشد، الف) روش های فرآیندی، ب) انتخاب نوع استارتر، ج) استفاده از افزودنیهایی که می توانند پایدارکننده ها یا ترکیبات جایگزین چربی باشند (Tunick, Mackey et al. 1993, McMahon, Alleyne et al. 1996). از جمله روشهای فرآیندی می توان به دمای پایین در مرحله پخت، pH بالادر مرحله آبگیری و آسیاب کردن دلمه اشاره کرد. Rodríguez و همکارانش در سال 1999 پیشنهاد دادند که استفاده از میکروفیلتراسیون برای تولید پنیرهای کم چرب از الحاط کیفیت حسی شبیه انواع پرچرب آنها می باشد که دلیل آن باقی ماندن حداقل 35 درصد از پروتئینهای آب است (Rodríguez, Requena et al. 1999). علاوه بر این، می توان به عدم شستن دلمه در طی فرآیند را نام برد که میزان بالای کلسیم فسفات باقی مانده سبب افزایش ظرفیت بافری شده و از کاهش بیش از حد pH جلوگیری می کند. از طرف دیگر کلسیم بیش از حد بر خصوصیات عملکردی پنیر موزارلا تاثیر منفی میگذارد. پیشنهاد شده است که کاهش pH شیر با افزودن شیر پس چرخ کشت داده شده، منجر به تبدیل فرم کلوئیدی کلسیم به نوع محلول آن می شود که به هنگام خروج و تخلیه آب پنیر خود به خود خارج میشود (Nauth and Hayashi 1995). از دیگر راه های پیشنهاد شده فرآیندی، استفاده از عملیات هموژنیزاسیون است که سبب کاهش اندازه گویچه های چربی و نیز تغییر در ترکیب دیواره آنها است. هموژنیزاسیون می تواند روی شیر و یا خامه ای که بعدا با شیر پس چرخ مخلوط می شود، انجام شود. در عین حال خصوصیات پنیری که از شیر هموژن تولید می شود متفاوت با انواع تولید شده با شیر غیرهموژن است. هموژنیزاسیون شیر استفاده شده در پنیر موزارلا سبب می شود در طول پروسه پنیرسازی مقدار بیشتری از پنیر خرد و از دست رود. رطوبت پنیر هموژن بالاتر بوده و میزان پس دادن روغن توسط پنیر، قابلیت ذوب پذیری و میزان قهوه ای شدن کاهش می یابد در حالی که بر خواص بافتی پنیر ذوب نشده اثر معنیداری ندارد (Rudan, Barbano et al. 1998, Sattar, Sameen et al. 2018, Mohamed 2021).
استارتر (آغازگر) نقش مهمی در انجام عملیات پروتئولیز بر بافت و طعم پنیر دارد. استارترهای معمول ترموفیل برای تولید موزارلای کم چرب استفاده می شود. همچنین می توان از گونه های تولیدکننده اگزوپلی ساکاریدها برای افزایش رطوبت در پنیر پیتزای کم چرب استفاده کرد (Jurášková, Ribeiro et al. 2022, KUMAR, KUMAR et al. 2022). طیف گسترده ای از افزودنیها در تولید پنیرهای کم چرب استفاده می شوند تا بتوانند با جایگزینی نقش چربی، ویژگی های حسی و عملکردی پنیر را حفظ کنند. این افزودنی ها شامل جایگزین های چربی و نیز ترکیبات پایدارکننده هستند که به حفظ رطوبت کمک می کنند. بسیاری از جایگزین های چربی به طور تجاری عرضه می شوند تا بتوانند حالت دهانی و نیز خامه ای بودن چربی شیر را تقلید کنند و برای تولید پنیرهای کم چرب استفاده می شوند.
منابع
Abbasi, S. and L. Nateghi (2022). “The Feasibility of Manufacturing Low Fat Pizza Cheese by Use of Pre-Gelatinized Corn Starch.” Journal of Food Biosciences and Technology 12(3): 51-66.
Abd Elhamid, A. M. (2013). “Influence of carboxymethylcellulose on the physicochemical, rheological and sensory attributes of a low‐fat Domiati cheese.” International Journal of Dairy Technology 66(4): 505-511.
Abdalla, M. O. M. and N. N. M. Ibrahim (2010). “Chemical and microbiological evaluation of Mozzarella cheese during storage.” Austr J Basic Appl Sci 4: 532-536.
Ah, J. and G. P. Tagalpallewar (2017). “Functional properties of Mozzarella cheese for its end use application.” Journal of food science and technology 54(12): 3766-3778.
Ak, M. and S. Gunasekaran (1995). “Measuring elongational properties of Mozzarella cheese.” Journal of texture studies 26(2): 147-160.
Akhtar, A., R. Khan and N. Khalid (2022). “Formulation and evaluation of functional attributes of low‐fat mozzarella cheese using okra mucilage as a fat replacer.” International Journal of Food Science & Technology 57(9): 6237-6244.
Akins, M. L. (2002). Effects of starch-based anti-caking agents on the functional properties of shredded mozzarella cheese, Virginia Tech.
Alinovi, M., M. Corredig, G. Mucchetti and E. Carini (2020). “Water status and dynamics of high-moisture Mozzarella cheese as affected by frozen and refrigerated storage.” Food Research International 137: 109415.
Apostolopoulos, C. (1994). “Simple empirical and fundamental methods to determine objectively the stretchability of Mozzarella cheese.” Journal of dairy research 61(3): 405-413.
Banville, V., D. Chabot, N. Power, Y. Pouliot and M. Britten (2016). “Impact of thermo-mechanical treatments on composition, solids loss, microstructure, and rheological properties of pasta filata–type cheese.” International Dairy Journal 61: 155-165.
Banville, V., P. Morin, Y. Pouliot and M. Britten (2013). “Physical properties of pizza Mozzarella cheese manufactured under different cheese-making conditions.” Journal of dairy science 96(8): 4804-4815.
Barbano, D. M. (1993). ontributions of Coagulant, tarter, and Milk Enzyme to Proteolysis and Browning in Mozzarella Chee e. 30TH ANNUAL MARSCHALL ITALIAN CHEESE SEMINAR.
Bennett, R. and K. Johnston (2004). General aspects of cheese technology. Cheese: chemistry, physics and microbiology, Elsevier. 2: 23-XIII.
Bertola, N., A. Califano, A. Bevilacqua and N. Zaritzky (1996). “Textural changes and proteolysis of low-moisture Mozzarella cheese frozen under various conditions.” LWT-Food Science and Technology 29(5-6): 470-474.
BRUMMEL, S. E. and K. LEE (1990). “Soluble hydrocolloids enable fat reduction in process cheese spreads.” Journal of Food Science 55(5): 1290-1292.
Bryant, A., Z. Ustunol and J. Steffe (1995). “Texture of Cheddar cheese as influenced by fat reduction.” Journal of Food Science 60(6): 1216-1219.
Chandan, R. C. and R. Kapoor (2011). “Manufacturing outlines and applications of selected cheese varieties.” Dairy ingredients for food processing: 267.
Cooke, D. R., A. Khosrowshahi and P. L. McSweeney (2013). “Effect of gum tragacanth on the rheological and functional properties of full-fat and half-fat Cheddar cheese.” Dairy Science & Technology 93(1): 45-62.
Cortez, M., M. Furtado, M. Gigante and P. Kindstedt (2008). “Effect of pH on Characteristics of Low‐Moisture Mozzarella Cheese during Refrigerated Storage.” Journal of food science 73(9): S443-S448.
Curutchet, A., A. Tárrega and P. Arcia (2023). “Changes in consumers interest on cheeses with health benefits and different manufacture types over the last decade.” CyTA-Journal of Food 21(1): 72-81.
Dabestani, M., R. Kadkhodaee, G. O. Phillips and S. Abbasi (2018). “Persian gum: A comprehensive review on its physicochemical and functional properties.” Food Hydrocolloids 78: 92-99.
Dai, S., H. Corke and N. P. Shah (2016). “Utilization of konjac glucomannan as a fat replacer in low-fat and skimmed yogurt.” Journal of dairy science 99(9): 7063-7074.
Dai, S., F. Jiang, N. P. Shah and H. Corke (2019). “Functional and pizza bake properties of Mozzarella cheese made with konjac glucomannan as a fat replacer.” Food Hydrocolloids 92: 125-134.
Dalla Riva, A., J. Burek, D. Kim, G. Thoma, M. Cassandro and M. De Marchi (2017). “Environmental life cycle assessment of Italian mozzarella cheese: Hotspots and improvement opportunities.” Journal of dairy science 100(10): 7933-7952.
Dimitreli, G. and A. S. Thomareis (2007). “Texture evaluation of block-type processed cheese as a function of chemical composition and in relation to its apparent viscosity.” Journal of Food Engineering 79(4): 1364-1373.
Faccia, M., M. Mastromatteo, A. Conte and M. A. Del Nobile (2013). “Influence of the milk bactofugation and natural whey culture on the microbiological and physico-chemical characteristics of Mozzarella cheese.” Journal of Food Processing and Technology 4(4).
Fagan, C. C., C. Everard, C. O’donnell, G. Downey, E. Sheehan, C. Delahunty, D. O’callaghan and V. Howard (2007). “Prediction of processed cheese instrumental texture and meltability by mid-infrared spectroscopy coupled with chemometric tools.” Journal of Food Engineering 80(4): 1068-1077.
Ferreira, D. N., D. B. Moura, C. R. Cunha and W. H. Viotto (2006). “Rheological properties of reduced fat mozzarella cheese made by direct acidification using low concentration factor ultrafiltration retentates.” Desalination 200(1-3): 552-554.
Fife, R., D. J. McMahon and C. Oberg (2002). “Test for measuring the stretchability of melted cheese.” Journal of dairy science 85(12): 3539-3545.
Floury, J., B. Camier, F. Rousseau, C. Lopez, J.-P. Tissier and M.-H. Famelart (2009). “Reducing salt level in food: Part 1. Factors affecting the manufacture of model cheese systems and their structure–texture relationships.” LWT-Food Science and Technology 42(10): 1611-1620.
Fox, P. (1989). “Proteolysis during cheese manufacture and ripening.” Journal of dairy science 72(6): 1379-1400.
Fox, P. F., P. L. McSweeney, T. M. Cogan and T. P. Guinee (2004). Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Volume 1: General Aspects, Elsevier.
Gianferri, R., M. Maioli, M. Delfini and E. Brosio (2007). “A low-resolution and high-resolution nuclear magnetic resonance integrated approach to investigate the physical structure and metabolic profile of Mozzarella di Bufala Campana cheese.” International Dairy Journal 17(2): 167-176.
Gonçalves, M. C. and H. R. Cardarelli (2020). “Effect of the stretching temperature on the texture and thermophysical properties of mozzarella cheese.” Journal of Food Processing and Preservation 44(9): e14703.
Gonçalves, M. C. and H. R. Cardarelli (2021). “Mozzarella Cheese Stretching: A Minireview.” Food Technology and Biotechnology 59(1): 82-91.
Gunasekaran, S. and M. M. Ak (2002). Cheese rheology and texture, CRC press.
Guo, M. R., J. A. Gilmore and P. S. Kindstedt (1997). “Effect of sodium chloride on the serum phase of Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 80(12): 3092-3098.
Guo, M. R. and P. S. Kindstedt (1995). “Age-related changes in the water phase of Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 78(10): 2099-2107.
Hesarinejad, M. A., J. M. Lorenzo and A. Rafe (2021). “Influence of gelatin/guar gum mixture on the rheological and textural properties of restructured ricotta cheese.” Carbohydrate Polymer Technologies and Applications 2: 100162.
Hicsasmaz, Z., L. Shippelt and S. Rizvi (2004). “Evaluation of Mozzarella cheese stretchability by the ring-and-ball method.” Journal of dairy science 87(7): 1993-1998.
Imm, J., E. Oh, K. Han, S. Oh, Y. Park and S. Kim (2003). “Functionality and physico-chemical characteristics of bovine and caprine mozzarella cheeses during refrigerated storage.” Journal of Dairy science 86(9): 2790-2798.
Ismail, M., E. T. AMMAR and R. El‐Metwally (2011). “Improvement of low fat mozzarella cheese properties using denatured whey protein.” International Journal of Dairy Technology 64(2): 207-217.
Jana, A. and P. Mandal (2011). “Manufacturing and quality of mozzarella cheese: a review.” International Journal of dairy science 6(4): 199-226.
Johnson, M. (2000). “The melt and stretch of cheese. The dairy pipeline center for dairy research, Madison, USA.” Wisconsin Center for Dairy Research 12: 1-5.
Johnson, M. E. and N. Olson (1985). “Nonenzymatic browning of Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 68(12): 3143-3147.
Joshi, N., K. Muthukumarappan and R. Dave (2004). “Effect of calcium on microstructure and meltability of part skim Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 87(7): 1975-1985.
Joukar, F., F. Sadeghi, M. Naseri, S. Valizadeh, S. Esteghlal and S. M. H. Hosseini (2022). “Effects of active coatings based on soluble portion of zedo gum on physicochemical, microbial, and antioxidant enzymes characteristics of white shrimp.” Journal of Food Measurement and Characterization: 1-13.
Jurášková, D., S. C. Ribeiro and C. C. Silva (2022). “Exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria: From biosynthesis to health-promoting properties.” Foods 11(2): 156.
Kadkhodaee, R. and N. Raoufi (2022). Development of Persian gum-based micro-and nanocarriers for nutraceutical and drug delivery applications. Micro-and Nanoengineered Gum-Based Biomaterials for Drug Delivery and Biomedical Applications, Elsevier: 451-472.
Kahyaoglu, T., S. Kaya and A. Kaya (2005). “Effects of fat reduction and curd dipping temperature on viscoelasticity, texture and appearance of Gaziantep cheese.” Food Science and Technology International 11(3): 191-198.
Kern, C., J. Weiss and J. Hinrichs (2018). “Additive layer manufacturing of semi-hard model cheese: Effect of calcium levels on thermo-rheological properties and shear behavior.” Journal of food engineering 235: 89-97.
Kindstedt, P. (1991). “Functional properties of Mozzarella cheese on pizza: a review.” Cultured dairy products journal (USA).
Kindstedt, P. and M. Guo (1997). “Recent developments in the science and technology of pizza cheese.” Australian Journal of Dairy Technology 52(1): 41.
Kindstedt, P. S. (1995). Factors affecting the functional characteristics of unmelted and melted Mozzarella cheese. Chemistry of structure-function relationships in cheese, Springer: 27-41.
Kindstedt, P. S. and P. Fox (1993). “Effect of manufacturing factors, composition, and proteolysis on the functional characteristics of Mozzarella cheese.” Critical Reviews in Food Science & Nutrition 33(2): 167-187.
Konstance, R. and V. Holsinger (1992). “Development of rheological test methods for cheese.” Food technology (Chicago) 46(1): 105-109.
Korish, M. and A. M. Abd Elhamid (2012). “Improving the textural properties of Egyptian kariesh cheese by addition of hydrocolloids.” International journal of dairy technology 65(2): 237-242.
Kosikowski, F. V. and V. V. Mistry (1997). “Cheese and fermented milk foods. Volume 1: origins and principles.” Cheese and fermented milk foods. Volume 1: origins and principles.(Ed. 3).
Kumar, P. and H. N. Mishra (2004). “Mango soy fortified set yoghurt: effect of stabilizer addition on physicochemical, sensory and textural properties.” Food chemistry 87(4): 501-507.
KUMAR, S., S. KUMAR, M. BUMBADIA and S. K. SINGH (2022). “Prospects and functionality of bacterial exopolysaccharides in dairy foods: A Review: Bacterial exopolysaccharides in dairy.” Journal of AgriSearch 9(1): 1-5.
Lamichhane, P., A. L. Kelly and J. J. Sheehan (2018). “Symposium review: Structure-function relationships in cheese.” Journal of dairy science 101(3): 2692-2709.
Lashkari, H., A. Madadlou and M. Alizadeh (2014). “Chemical composition and rheology of low-fat Iranian white cheese incorporated with guar gum and gum arabic as fat replacers.” Journal of Food Science and Technology 51(10): 2584-2591.
Law, B. (2002). “Enzymes in the manufacture of dairy products.” Enzymes in Food Technology. Sheffield Academic Press Ltd. Mansion House 19: 91-108.
Lawrence, R., L. Creamer and J. Gilles (1987). “Texture development during cheese ripening.” Journal of Dairy Science 70(8): 1748-1760.
Li, H., Y. Liu, Y. Sun, H. Li and J. Yu (2019). “Properties of polysaccharides and glutamine transaminase used in mozzarella cheese as texturizer and crosslinking agents.” LWT 99: 411-416.
Lobato‐Calleros, C., E. Vernon‐Carter and Y. Hornelas‐Uribe (1998). “Microstructure and texture of cheese analogs containing different types of fat.” Journal of texture studies 29(5): 569-586.
Losito, F., A. Arienzo, G. Bottini, F. R. Priolisi, A. Mari and G. Antonini (2014). “Microbiological safety and quality of Mozzarella cheese assessed by the microbiological survey method.” Journal of Dairy Science 97(1): 46-55.
Lucey, J., M. Johnson and D. Horne (2003). “Invited review: perspectives on the basis of the rheology and texture properties of cheese.” Journal of Dairy Science 86(9): 2725-2743.
Ma, X., B. James, M. O. Balaban, L. Zhang and E. A. Emanuelsson-Patterson (2013). “Quantifying blistering and browning properties of Mozzarella cheese. Part II: Cheese with different salt and moisture contents.” Food research international 54(1): 917-921.
Ma, X., B. James, L. Zhang and E. A. Emanuelsson-Patterson (2012). “The stretchability of Mozzarella cheese evaluated by a temperature-controlled 3-prong hook test.” Journal of dairy science 95(10): 5561-5568.
Ma, X., B. James, L. Zhang and E. A. Emanuelsson-Patterson (2013). “Correlating mozzarella cheese properties to its production processes and microstructure quantification.” Journal of Food Engineering 115(2): 154-163.
Maldonado, R., B. Melendez, I. Arispe, C. Boeneke, D. Torrico and W. Prinyawiwatkul (2013). “Effect of pH on technological parameters and physicochemical and texture characteristics of the pasta filata cheese Telita.” Journal of dairy science 96(12): 7414-7426.
Masi, P. and F. Addeo (1986). “An examination of some mechanical properties of a group of Italian cheeses and their relation to structure and conditions of manufacture.” Journal of Food Engineering 5(3): 217-229.
Matzdorf, B., S. L. Cuppett, L. Keeler and R. W. Hutkins (1994). “Browning of Mozzarella cheese during high temperature pizza baking.” Journal of dairy science 77(10): 2850-2853.
Mazloumi, M., S. Asadollahi and L. Nateghi (2022). “Physicochemical, rheological, and sensory properties of low-fat Mozzarella cheese formulated with tragacanth gum.” Human, Health and Halal Metrics 3(1): 21-36.
McAuliffe, L. N., K. N. Kilcawley, J. J. Sheehan and P. L. McSweeney (2016). “Manufacture and Incorporation of Liposome‐Entrapped Ethylenediaminetetraacetic Acid into Model Miniature Gouda‐Type Cheese and Subsequent Effect on Starter Viability, pH, and Moisture Content.” Journal of Food Science 81(11): C2708-C2717.
McMahon, D. J., M. Alleyne, R. Fife and C. Oberg (1996). “Use of fat replacers in low fat Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 79(11): 1911-1921.
McMahon, D. J., R. L. Fife and C. J. Oberg (1999). “Water partitioning in Mozzarella cheese and its relationship to cheese meltability.” Journal of Dairy Science 82(7): 1361-1369.
McMahon, D. J. and C. Oberg (1998). “Influence of fat, moisture and salt on functional properties of Mozzarella cheese.” Australian Journal of Dairy Technology 53(2): 98.
McMahon, D. J., C. Oberg and W. McManus (1993). “Functionality of Mozzarella cheese.” Australian Journal of Dairy Technology 48(2): 99.
Mehfooz, T., T. Mohsin Ali, M. Ahsan, S. Abdullah and A. Hasnain (2021). “Use of hydroxypropylated barley starch as partial casein replacer in imitation mozzarella cheese.” Journal of Food Processing and Preservation 45(12): e16094.
Merrill, R. K., C. J. Oberg and D. J. McMahon (1994). “A method for manufacturing reduced fat Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 77(7): 1783-1789.
Metzger, L., D. Barbano, M. Rudan, P. Kindstedt and M. Guo (2000). “Whiteness change during heating and cooling of Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 83(1): 1-10.
Mistry, V. and D. Anderson (1993). “Composition and microstructure of commercial full-fat and low-fat cheeses.” Food structure 12(2): 13.
Moghiseh, N., A. Arianfar, E. A. Salehi and A. Rafe (2021). “Effect of inulin/kefiran mixture on the rheological and structural properties of mozzarella cheese.” International Journal of Biological Macromolecules 191: 1079-1086.
Mohamed, A. M. A. (2021). Effect of Homogenization of Cow Milk on Physiochemical and Sensory Properties of White Soft Cheese, University of Gezira.
Monib, A. M. M. F. (1962). The calcium-paracaseinate-phosphate-complex under conditions similar to those in cheese, Veenman.
Morris, H. A., C. Holt, B. E. Brooker, J. M. Banks and W. Manson (1988). “Inorganic constituents of cheese: analysis of juice from a one-month-old Cheddar cheese and the use of light and electron microscopy to characterize the crystalline phases.” Journal of Dairy Research 55(2): 255-268.
Mukherjee, K. K. and R. W. Hutkins (1994). “Isolation of galactose-fermenting thermophilic cultures and their use in the manufacture of low browning Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 77(10): 2839-2849.
Muliawan, E. B. and S. G. Hatzikiriakos (2007). “Rheology of mozzarella cheese.” International Dairy Journal 17(9): 1063-1072.
Mulvaney, S., D. M. Barbano and J. J. Yun (1997). “Systems analysis of the plasticization and extrusion processing of Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 80(11): 3030-3039.
Nauth, K. R. and D. K. Hayashi (1995). Method for manufacture of low fat pasta filata cheese, Google Patents.
O’brien, B. and T. Guinee (2022). “Seasonal effects on processing properties of cows’ milk.”
O’Mahony, J., J. Lucey and P. McSweeney (2005). “Chymosin-mediated proteolysis, calcium solubilization, and texture development during the ripening of Cheddar cheese.” Journal of Dairy Science 88(9): 3101-3114.
Oberg, C. J., W. R. McManus and D. J. McMahon (1993). “Microstructure of Mozzarella cheese during manufacture.” Food structure 12(2): 12.
Oberg, C. J., A. Wang, L. V. Moyes, R. J. Brown and G. H. Richardson (1991). “Effects of proteolytic activity of thermolactic cultures on physical properties of Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 74(2): 389-397.
Oberg, E., C. Oberg, M. Motawee, S. Martini and D. J. McMahon (2015). “Increasing stringiness of low-fat mozzarella string cheese using polysaccharides.” Journal of Dairy Science 98(7): 4243-4254.
Patel, G., S. Vyas and K. Upadhyay (1986). “Evaluation of Mozzarella cheese made from buffalo milk using direct acidification technique.” Indian journal of dairy science.
Paulson, B. M., D. J. Mcmahon and C. J. Oberg (1998). “Influence of sodium chloride on appearance, functionality, and protein arrangements in nonfat Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 81(8): 2053-2064.
Pisano, M. B., P. Scano, A. Murgia, S. Cosentino and P. Caboni (2016). “Metabolomics and microbiological profile of Italian mozzarella cheese produced with buffalo and cow milk.” Food chemistry 192: 618-624.
Rafiei, R., L. Roozbeh Nasiraie, Z. Emam-Djomeh and S. Jafarian (2022). “Effect of rice starch hydrocolloid on fat content and rheological properties of low-fat mozzarella cheese.” Journal of food science and technology (Iran) 19(122): 365-375.
Rahimi, J., A. Khosrowshahi, A. Madadlou and S. Aziznia (2007). “Texture of low-fat Iranian white cheese as influenced by gum tragacanth as a fat replacer.” Journal of dairy science 90(9): 4058-4070.
Renda, A., D. M. Barbano, J. J. Yun, P. S. Kindstedt and S. J. Mulvaney (1997). “Influence of screw speeds of the mixer at low temperature on characteristics of Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 80(9): 1901-1907.
Rodríguez, J., T. Requena, J. Fontecha, H. Goudédranche and M. Juárez (1999). “Effect of different membrane separation technologies (ultrafiltration and microfiltration) on the texture and microstructure of semihard low-fat cheeses.” Journal of agricultural and food chemistry 47(2): 558-565.
Rowney, M., P. Roupas, M. Hickey and D. Everett (1998). “Milkfat structure and free oil in mozzarella cheese.” Australian journal of dairy technology 53(2): 110.
Rowney, M., P. Roupas, M. Hickey and D. Everett (1999). “Factors affecting the functionality of Mozzarella cheese.” Australian Journal of Dairy Technology 54(2): 94.
Rudan, M. A., D. M. Barbano, M. R. Guo and P. S. Kindstedt (1998). “Effect of the modification of fat particle size by homogenization on composition, proteolysis, functionality, and appearance of reduced fat Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 81(8): 2065-2076.
Rudan, M. A., D. M. Barbano and P. S. Kindstedt (1998). “Effect of fat replacer (Salatrim®) on chemical composition, proteolysis, functionality, appearance, and yield of reduced fat Mozzarella cheese.” Journal of Dairy Science 81(8): 2077-2088.
Rudan, M. A., D. M. Barbano, J. J. Yun and P. S. Kindstedt (1999). “Effect of fat reduction on chemical composition, proteolysis, functionality, and yield of Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 82(4): 661-672.
Rynne, N. M., T. P. Beresford, A. L. Kelly and T. P. Guinee (2004). “Effect of milk pasteurization temperature and in situ whey protein denaturation on the composition, texture and heat-induced functionality of half-fat Cheddar cheese.” International Dairy Journal 14(11): 989-1001.
Sahan, N., K. Yasar, A. A. Hayaloglu, O. B. Karaca and A. Kaya (2008). “Influence of fat replacers on chemical composition, proteolysis, texture profiles, meltability and sensory properties of low-fat Kashar cheese.” Journal of Dairy Research 75(1): 1-7.
Samuel, N. K., M. M. Symon and O. Mary (2018). “Preparation and analysis of goat milk mozzarella cheese containing soluble fiber from Acacia senegal var. kerensis.” African Journal of Food Science 12(3): 46-53.
Sattar, M. U., A. Sameen, N. Huma and M. Shahid (2018). “Synergistic Impact of Fat Mimetic and Homogenization on Functionality, Texture and Proteolysis of Low Fat Buffalo Mozzarella.” Pakistan Journal of Zoology 50(3).
Somkuti, G. and D. Steinberg (1979). “Adaptability of Streptococcus thermophilus to lactose, glucose and galactose.” Journal of Food Protection 42(11): 881-887.
Swenson, B., W. Wendorff and R. Lindsay (2000). “Effects of ingredients on the functionality of fat‐free process cheese spreads.” Journal of Food Science 65(5): 822-825.
Tang, J. S. and J. Wang (2008). Method and Composition of Making Pasta with Konjac Flour as a Main Ingredient, Google Patents.
Tinson, W., H. AJ and J. GR (1982). “METABOLISM OF STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS. I: UTILIZATION OF LACTOSE, GLUCOSE AND GALACTOSE.”
Tunick, M. H. (1994). “Effects of homogenitation and proteolysis on free oil in Mozzarella cheese.” Journal of dairy science 77(9): 2487-2493.
Tunick, M. H., K. L. Mackey, J. J. Shieh, P. W. Smith, P. Cooke and E. L. Malin (1993). “Rheology and microstructure of low-fat Mozzarella cheese.” International Dairy Journal 3(7): 649-662.
Tunick, M. H., K. L. Mackey, P. W. Smith and V. Holsinger (1991). “Effects of composition and storage on the texture of Mozzarella cheese.” Nederlands melk en Zuiveltijdschrift 45(2): 117-125.
Tunick, M. H., E. L. Malin, P. W. Smith, J. J. Shieh, B. C. Sullivan, K. L. Mackey and V. Holsinger (1993). “Proteolysis and rheology of low fat and full fat Mozzarella cheeses prepared from homogenized milk.” Journal of Dairy Science 76(12): 3621-3628.
Vogt, S. J., J. R. Smith, J. D. Seymour, A. J. Carr, M. D. Golding and S. L. Codd (2015). “Assessment of the changes in the structure and component mobility of Mozzarella and Cheddar cheese during heating.” Journal of Food Engineering 150: 35-43.
Wadhwani, R. d. and D. McMahon (2012). “Color of low-fat cheese influences flavor perception and consumer liking.” Journal of dairy science 95(5): 2336-2346.
Wang, H.-H. and D.-W. Sun (2003). “Assessment of cheese browning affected by baking conditions using computer vision.” Journal of food engineering 56(4): 339-345.
Wilkinson, M. G., T. P. Guinee, D. M. O’Callaghan and P. F. Fox (1994). “Autolysis and proteolysis in different strains of starter bacteria during Cheddar cheese ripening.” Journal of Dairy Research 61(2): 249-262.
Yang, C. and M. Taranto (1982). “Textural properties of Mozzarella cheese analogs manufactured from soybeans.” Journal of Food Science 47(3): 906-910.
Yun, J. J., L. J. Kiely, P. S. Kindstedt and D. M. Barbano (1993). “Mozzarella cheese: impact of milling pH on functional properties.” Journal of dairy science 76(12): 3639-3647.
Zhang, D., S. K. Lillevang and N. P. Shah (2021). “Influence of pre-acidification, and addition of KGM and whey protein-based fat replacers CH-4560, and YO-8075 on texture characteristics and pizza bake properties of low-fat Mozzarella cheese.” LWT 137: 110384.
Zisu, B. and N. Shah (2005). “Textural and functional changes in low-fat Mozzarella cheeses in relation to proteolysis and microstructure as influenced by the use of fat replacers, pre-acidification and EPS starter.” International Dairy Journal 15(6-9): 957-972.